با توجه به اینکه ما هنوز فناوری بازیابی آسیب شنوایی که رخ داده است را در دست نداریم بهترین راه پیشگیری است. در ادامه راجب مکمل های خوراکی که می توانند در پیشگیری از آسیب های شنوایی موثر باشند صحبت می کنیم.

توصیه ی ما این است که قبل از استفاده از هر مکملی، با پزشک خود مشورت کنید و طبق دستور ایشان، مکمل های مناسب را استفاده کنید.

نکته ی مهم در این میان، این است که گول تبلیغات یک سری از شرکت ها را نخورید و همچنین به یاد داشته باشید که مکمل ها، یک سری قرص یا خوراکی جادویی نیستند که به طور حتمی سلامت شنوایی شما را تضمین کنند بلکه یک راه پیشگیری محسوب می شوند و ممکن است در کند شدن روند آسیب شنوایی تاثیر بگذارند.

آنتی اکسیدان ها:ویتامین های A,C,E

طبق یک سری از مطالعاتی که بر روی افراد سالمند انجام شده است، یک گروه از مکمل های تاثیرگذار بر روی سیستم شنوایی و دهلیزی افراد، این مکمل ها هستند.این ویتامین ها به محافظت از سلول ها در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کنند، که می توانند علاوه بر محافظت از سیستم شنوایی، به محافظت از سیستم قلبی و عروقی هم کمک می کند.
از جمله منابع غذایی که دارای این ویتامین ها هستند شامل:

ویتامین A

پنیر بز
کره
تخم مرغ
جگر

ویتامین C

فلفل چیلی
طالبی
جعفری

ویتامین E

بادام زمینی
انبه
فندوق
ماهی قزل آلا

منیزیم

منیزیم یکی دیگر از مواد معدنی ضروری است که ممکن است به جلوگیری از کاهش شنوایی کمک کند طبق تحقیقات صورت گرفته، منیزیم احتمال ابتلا به کم شنوایی ناشی از سر و صدا و نویز را به دلیل افزایش جریان خون کاهش می دهد.
طبق تحقیقاتی که اخیرا صورت گرفته است در افرادی که دچار سکته ی گوش شده اند، دریافت همزمان درمان های استروئیدی و مکمل های منیزیم تاثیر بیشتری در بهبودی فرد دارد.

از جمله منابع غذایی که دارای منیزیم هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

اسفناج
آووکادو
دانه ی کدو تنبل
کینوا
شکلات تلخ
بادام
توفو
در مواردی هم که فرد دارای میزان ناکافی منیزیم است، ممکن است طبق دستور پزشک مجبور به استفاده از مکمل های قرصی شوند.

اسیدهای چرب امگا ۳

اسیدهای چرب امگا۳، نوعی از اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه هستند که ممکن است برای سلامت شنوایی مفید باشند. این مدل از مکمل ها می توانند در کند کردن روند کم شنوایی مرتبط با سن تاثیرگذار واقع شوند همچنین این اسیدها در کاهش التهاب هم بسیار تاثیرگذار هستند و طبق کشفیات جدید اسیدهای چرب امگا ۳ بر روی رگ های خونی سیستم حسی گوش نیز تاثیر می گذارند و آنها را سالم نگه می دارند.
طبق یک سری از مطالعات جدید، مصرف این اسیدها (که اکثرا در ماهی ها وجود دارد) در کاهش خطر کم شنوایی زنان تاثیرگذار است.

منابع غذایی دارای امگا۳:

ماهی تن
ماهی سالمون
دانه ی کتان
گردو
سویا

فولات (فولیک اسید)

برای مردان ۶۰ ساله به بالا، فولات ممکن است در کاهش خطر کم شنوایی مرتبط با افزایش سن نقش داشته باشد. طبق تحقیقات صورت گرفته روی دو گروه از افراد، آن گروهی که مصرف فولات بیشتری داشتند شنوایی بهتری در مقایسه با گروه دیگر داشتند و همچنین تاثیر بیشتر این مکمل در کاهش سرعت ابتلا به کم شنوایی در فرکانس های مربوط به گفتار است.

منابع تغذیه ی فولات:

سبزیجات با برگ سبز تیره
لوبیا
نخود فرنگی
مارچوبه
مرکبات
کلم بروکلی

سایر ویتامین های گروه B

سایر ویتامین های گروه B نیز ممکن است در رابطه با سلامت گوش مورد توجه قرار بگیرند. برای مثال نوزادان مبتلا به کمبود ویتامین B6 ممکن است با مشکلات حاد شنوایی دست و پنجه نرم کنند.
یکی دیگر از ویتامین های مهم و تاثیرگذار در شنوایی این گروه، ویتامین B12 است که طبق تحقیقات در کم شنوایی های مرتبط با سن تاثیر دارد و ممکن است این روند را کمی کندتر کند از دیگر تاثیرات این ویتامین در سیستم شنوایی، زمانی است که فرد دچار کم شنوایی ناگهانی (سکته ی گوش) شده است در این زمان اگر فرد علاوه بر درمان های استروئیدی، ویتامین B12 هم تحت نظر پزشک استفاده کند احتمال بهبودی بیشتر می شود.
ویتامین B12 در بهبود وزوز در افرادی که با کمبود این ویتامین مواجه هستند ممکن است تاثیرگذار باشد.

منابع غذایی دارای ویتامین B6,B12:

گوشت قرمز
جگر
محصولات لبنی
شیرهای گیاهی (مانند شیر سویا،بادام، نارگیل و …)
ماهی
تخم مرغ
موز
لوبیا
گردو
سویا

روی(زینک)

این مکمل مناسب افرادی است که وزوز گوش دارند (البته طبق تحقیقات صورت گرفته، دریافت این مکمل در بهبود وزوز افرادی تاثیرگذار است که کمبود روی دارند.). افزودن روی به رژیم غذایی ممکن است به کاهش اکسیداتیو در گوش داخلی کمک کند و همچنین در بهبود شنوایی موثر واقع شود همچنین این مکمل، یک ماده ی معدنی ضدالتهاب است و جزو مکمل های تاثیرگذار و مهم در بهبود شنوایی افرادی است که دچار کم شنوایی ناگهانی یا همان سکته ی گوش شده اند.

منابع غذایی دارای روی:

عدس
لوبیا سفید
جو دوسر
آجیل سویا
زرده ی تخم مرغ
گوشت گوساله
بادام هندی
تخم کدو
جوانه ی گندم
گوشت مرغ
جگر گوساله
شاه ماهی

پتاسیم

پتاسیم جزو مکمل هایی است که به بدن ما کمک می کند تا کارهای زیادی را انجام دهد، مانند تنظیم مایعات موجود در خون و بافت ها. محققان دریافتند که مایع گوش داخلی در فرآیند حیاتی خود،برای تبدیل صدا به پیام های عصبی که به مغز ارسال می شود، نیاز به پتاسیم دارد. با افزایش سن سطح پتاسیم موجود در مایعات گوش داخلی کاهش می یابد که می تواند منجر به کم شنوایی شود.

منابع غذایی دارای پتاسیم:

اسفناج
آووکادو
موز
سیب زمینی شیرین

ویتامین D

ویتامین D جزو مکمل هایی است که برای سلامت استخوان های سراسر بدن لازم و ضروری است از جمله ی این استخوان ها که در شنوایی هم تاثیرگذار هستند، استخوانچه های گوش میانی است و همچنین مصرف این ویتامین در افراد سالمند که به دلایل مختلف دارای ذخیره ی کمتری از ویتامین D هستند بسیار مهم تر است.

منابع غذایی دارای ویتامین D:

قارچ
ماهی قزل آلا
کنسرو ماهی تن
ساردین

از جمله داروهای گیاهی و مکمل های دیگری که برای بهبود سیستم شنوایی مورداستفاده قرار میگیرند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

وینپوستین : یک ترکیب که در گیاه periwinkle وجود دارد و طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است در کند کردن روند پیرگوشی و بهبود شنوایی تاثیرگذار است.
جینسینگ : یک گیاه که خواص مختلفی از جمله بهبود سلامت سیستم قلبی و عروقی دارد ولی یکی دیگر از خواص مهم آن بهبود علائم وزوز گوش و بهبود وضعیت کم شنوایی های حسی- عصبی است.
کوآنزیم Q10 : یک ماده ی آنتی اکسیدان است که با افزایش سن میزان تولید آن در بدن کاهش می یابد و از جمله خواص آن می توان به کاهش سردردهای میگرنی، کاهش فشارخون و … اشاره کرد. از جمله اثرات مفید دیگر این ماده می توان به بهبود وضعیت شنوایی در کم شنوایی های ناگهانی (سکته ی گوش ) اشاره کرد.
ملاتونین : به دلیل اینکه در خواب تاثیرگذار است بنابراین در کاهش علائم وزوز گوش هم می تواند مفید واقع شود.

همان طور که در ابتدای متن هم اشاره شد این مکمل ها و گیاهان دارویی حتما باید طبق دستور پزشک مورد استفاده قرار بگیرند لطفا از استفاده ی زیاد و سرخود این مکمل ها جدا خودداری فرمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *